De startup WakaWaka wil 2,5 miljoen euro ophalen op de beurs.
Het Haarlemse bedrijf maakt zaklampen en powerbanks die op zonne-energie werken en gaat nu certificaten uitgeven om uiteindelijk ‘financieel op eigen benen te kunnen staan’. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.
Het bedrijf werd in 2012 opgericht om mensen in gebieden zonder elektriciteit toch van licht te voorzien. Voor iedere zaklamp die hier wordt verkocht, doneert WakaWaka er één aan mensen zonder stroom.
Op die manier zijn al 1,2 miljoen mensen over de hele wereld van licht voorzien. Toch is er nog een hoop werk aan de winkel: er zijn wereldwijd nog altijd een miljard mensen zonder stroom.
Rugzak met zonnepaneel
Om verder te kunnen groeien, geeft WakaWaka voor 2,5 miljoen euro certificaten van aandelen uit op de alternatieve beurs NPEX. Business Insider sprak met CFO Robbert Wehrmeijer.
Wehrmeijer zegt dat WakaWaka van plan is om het geld te investeren in voorraden en nieuwe producten. "We willen een powerbank maken die je telefoon draadloos kan opladen en een rugzak met een zonnepaneel. Daarnaast krijgen telefoons steeds meer capaciteit, wij moeten mee in die ontwikkeling.”
Ook wil WakaWaka, dat tot nu toe nog geen winst heeft gemaakt, een groot deel van het geld gebruiken om de financiële buffers te versterken. Want het eigen vermogen van het bedrijf was eind maart dit jaar 3,7 miljoen euro negatief, zo blijkt uit de prospectus. Na de emissie zou dat nog 'maar' 1,2 miljoen euro negatief zijn. “We willen van een startup naar een scaleup gaan en financieel op eigen benen staan", zegt Wehrmeijer.
En wat als het niet lukt om genoeg geld op te halen bij beleggers? “Dan hebben we een plan B en gaan we bij bedrijven aankloppen. De toekomst van het bedrijf komt dus niet direct in gevaar. Bovendien verwachten we dat we de 2,5 miljoen kunnen ophalen. We verwachten heel veel interesse en omdat we al eerder een crowdfunding hebben gedaan, hebben we het ophalen van geld in de vingers.”
Belegger krijgt voorlopig geen dividend
Wehrmeijer denkt dit jaar operationele winst te kunnen boeken. "We groeien hard, in 2017 hebben we ons aantal verkooppunten meer dan verdriedubbeld. Ook dit jaar verwachten we op veel nieuwe plekken te kunnen verkopen."
Toch betekent die winst niet dat mensen die nu een certificaat kopen ook meteen dividend uitgekeerd krijgen. "We keren pas dividend uit als we genoeg reserves hebben opgebouwd. Ik durf nog niet te zeggen wanneer het zover is. Misschien willen we de winst eerst wel weer investeren, voordat we dividend gaan uitkeren.”
Met een certificaat kun je dus niet meteen rekenen op winst, maar ook niet op stemrecht, iets dat normale aandeelhouders wel hebben. “We hebben straks meer dan duizend investeerders, dat is te veel om mee om de tafel te gaan zitten. Daarom brengen we ze onder in twee stichtingen met ieder een vertegenwoordiger. Die vertegenwoordigers kunnen wel stemmen en zullen het gesprek aangaan met de investeerders.”
Op zoek naar nieuwe CEO
Na de emissie hebben de stichtingen samen 60 procent van het bedrijf in handen. Oprichters Maurits Groen en Camille van Gestel houden elk een belang van ruim 17 procent. Doen zij een stap terug?
“De twee oprichters hebben het dagelijks bestuur van WakaWaka aan iemand anders overgelaten, maar ze blijven wel actief betrokken bij het bedrijf en bij grote beslissingen", zeg Wehrmeijer. "Voor die beslissingen is een meerderheid van twee derde nodig, dus de stichtingen kunnen die niet in hun eentje nemen. De stichtingen en de oprichters zullen elkaar altijd nodig hebben voor grote beslissingen.”
Voor het dagelijks bestuur is WakaWaka op zoek naar een nieuwe CEO. “Daar hebben de oprichters zelf geen interesse in, ze realiseren zich dat een ander beter past bij de fase waar het bedrijf nu in zit”, zegt Wehrmeijer. Wel geeft hij toe dat het bedrijf een kandidaat op het oog heeft. “We zoeken iemand die het bedrijf naar de volgende fase kan brengen, van startup naar scaleup, en we hebben nu een finalekandidaat.”
'Soms willen mensen geen lamp'
Die kandidaat kan, als hij is aangenomen, meteen aan de slag met een belangrijke uitdaging. WakaWaka belooft namelijk voor iedere zaklamp die wordt verkocht, ook een zaklamp te doneren in ontwikkelingslanden.
Maar dat lukt nog niet altijd. “Het geld dat we ophalen willen we deels ook gebruiken om lampen die we nog niet hebben gedoneerd, alsnog weg te geven."
“Doneren is niet altijd makkelijk”, legt Wehrmeijer uit. “We willen de markt niet verstoren en verantwoord doneren bij noodhulp kan soms alleen maar in kleine hoeveelheden. Daarnaast merken we dat mensen er niet altijd interesse in hebben. Het is dus best nog wel eens een uitdaging om geschikte projecten te vinden. Maar er zijn 1 miljard mensen die niet zijn aangesloten op elektriciteit, dus er is nog genoeg te doen. Onze missie is om hen wel aan te sluiten.”